fbpx
Подобрувања во хотелот по имплементација на Sezam24
Q

Проблеми

  • Стоп за продажба по 18:00 часот (рецепцијата е затворена)

  • Рачно пополнети нечитливи формулари за регистрација

  • Гостин на состанокот по полноќ (надвор од работното време)

Q

Резултати

  • Пријавувањето од 24/7 е отворено

  • Продажбата во последен момент е отворена 24 часа

  • Автоматско пополнување формулари за регистрација и испраќање до владата

  • Повеќе слободно време за друг бизнис

Благодарение на Sezam24, ние, хотелиерите, имаме можност да бидеме слободни, да патуваме и да работиме од каде било во светот!

ЕВГЕНИЈА ХРИШЕЈ

Извршен директор, Residence Ječná

Марија Слободскаја:

Така, денес ќе разговараме со Евгенија Хришај, генерален директор на„Residence Jecna“.

Здраво Евгенија! Ви благодарам многу што не примивте во вашиот прекрасен хотел.

Евгенија Хришеј:

Ви благодарам што дојдовте.

Марија Слободскаја:

Ве молиме, кажете ни за вашиот хотел. Многу е интересно да дознаете како работи процесот и да дознаете повеќе за вашиот хотел воопшто. Бидејќи хотелот е прекрасен, собите се убави! И воодушевува колку е елегантно украсен и стручно опремен. Затоа, навистина би сакал да знам како обично комуницирате со гостите и каква услуга давате.

Евгенија Хришеј:

Да, многу ви благодарам, задоволство е да се слушне. Општо земено, нашиот хотел има своја специфична структура. Ова не е комерцијален хотел. Ова е деловно изградено семејство, кое ќе се пренесува од генерација на генерација. Всушност, сега тоа е пренесено од татко на деца од втора генерација. Затоа, се разбира, при дизајнирање на овој хотел, користевме некомерцијални материјали и материјали што ќе служат многу години. Како што е италијански антички мебел за собите. Сите материјали беа нарачани во фабриката, веднаш до ткаенините што ги имаме на нашите завеси. Па, теписите што беа донесени од арапските земји се исто така антички. Нашиот хотел е во голема побарувачка кај паровите поради многу пространи соби. Некои соби имаат кујна која е комплетно опремена.

Марија Слободскаја:

Кои карактеристики можете да ги понудите? Како се истакнувате меѓу другите хотели и зошто ве сакаат гостите?

Евгенија Хришеј:

Гостите нè сакаат за индивидуален пристап, затоа што нашиот производ е единствен, може да се каже. Ние не сме хотел, ниту хотел, ниту хостел. Ние сме наречени„Residence Jecna“. Идејата за името потекнува од Европа. Оние што ги имаме и трговски соби за гости кои доаѓаат две ноќи и соби со кујни во кои гостите со деца престојуваат подолго за две недели, за еден месец. Нема проблем.

Марија Слободскаја:

Евгенија! Кажете ни, како се одвиваше еволуцијата на чекирањето во овие 20 колосални години со кои управувате со „Residence Jecna?

Евгенија Хришеј:

Секако! Еволуцијата беше многу интересна. Јас можам да го поделам на три дела, бидејќи зависи од технологијата, комуникациите и Интернетот. Прво, можеме да тврдиме дека за првите 5-6 години, гостите немаа апсолутно никаква можност да поседуваат одредени гаџети, бидејќи тие едноставно не постоеја. Немаше интернет или роаминг. И не можевме да им пренесуваме информации на клиентите за тоа како можат да се пријават. И, моравме да ги сретнеме и двајцата во два часот навечер или пет наутро. Секако, многу им се допадна, затоа што гостинот добиваше директни информации во пет наутро, во дванаесет часот навечер и им беше покажано точно каде да се најде на мапата. Всушност, некои екскурзии може да се организираат дури и во ова време.

Марија Слободскаја:

Врвна услуга навистина!

Евгенија Хришеј:

Да, да, но благодарение на ова, ние сме на највисок рејтинг на популарност.

Марија Слободскаја:

Навистина, имате рејтинг на резервации од 9,3, што ве прави горд на резултатот од овие 20 години, секако,

Евгенија Хришеј:

Ненаспани ноќи

Марија Слободскаја:

Одлична работа. Зошто решивте да го промените овој пристап?

Евгенија Хришеј:

Затоа што почнавме да сфаќаме дека клиентите станаа многу понезависни за тоа време и почнаа да користат Интернет. Денес тие не треба да прашуваат во кој ресторан да одат. Тие не треба да прашуваат по кој пат да тргнат. Затоа што го бараат тоа на Google, TripAdvisor или која било друга ОТА. Тие вешто користат апликации и сите пред да пристигнат во Прага одлучуваат што сакаат да видат врз основа на нивните лични интереси.

Марија Слободскаја:

И, како тече процесот на подготвување на гостинот за пристигнувањето, како комуницирате со нив? Како се пријавува гостинот, како изгледа процесот?

Евгенија Хришеј:

Во моментот – автоматизација. Секако, во денешно време сите клиенти резервираат соби преку разни ОТА. И во моментот кога клиентот креира резервација, тој добива број на резервација. И во истиот момент кога се создава резервација, тој веднаш добива е-пошта со код од главната влезна врата. Веднаш штом клиентот ќе пристигне, тој е целосно подготвен за процес на само-чекирање со помош на киоск со голем светлосен дисплеј кој е убав и иновативен. Така, играта започнува. Клиентите го внесуваат неговиот број на резервација и го ставаат својот документ на скенерот. Во рок од три секунди, тој се скенира. Што значи дека клиентот повеќе не треба да прави регистрација, автоматски се зачувува следново: име, презиме, број и број на пасош. И клиентот ги добива клучевите од неговата соба. Па дури и ако ги изгуби, може да го внесе индивидуалниот број на резервација и да добие дополнителни клучеви. На пример, за жена, придружник или за дете кое патува исто така со него.

Марија Слободскаја:

Евгенија, кој дел од работата за пријавување и прием го презеде киоскот?

Евгенија Хришеј:

Најважниот дел е регистрација. На пример, дури и во толку мал хотел каков што е нашиот каде што имаме 16 соби, 53 кревети, потребно е време особено во високи сезони. Не велам дека сите наши гости доаѓаат во исто време, но да претпоставиме дека 40 клиенти треба да ги пополнат своите картички за регистрација, некои од нив може да ги пополнат на кинески или арапски јазик. И, се разбира, порано требаше да потрошиме многу време на ова. Со цел да ги внесете овие информации во нашиот систем, испратете ги до владата. За тоа беа потрошени 20%, или можеби дури и од 30% од вкупното работно време. Па, втората многу важна точка. За жал, клиентите ги губат клучевите. Порано ги носеа. Сега, ние испорачавме електронски брави и Sezam24. Киоск има функција да издаде нов дупликат клуч за замена на изгубениот. Благодарение на што стана можно да се врати изгубениот клуч!

Марија Слободскаја:

Звучи удобно?

Евгенија Хришеј:

Да, удобно, па дури и бесплатно. Значи, клиентот го внесува неговиот број на резервација и киоскот му дава нов клуч.

Марија Слободскаја:

Дали е едноставно да се користи киоскот за секојдневна работа?

Евгенија Хришеј:

Многу едноставно. Во моментов не мора да бидам во канцеларија, секогаш кога ќе пристигнат директни резервации, мојата ПМС апликација додава резервации на системот. Потоа кодот автоматски се испраќа до клиентот, што тој го користи по пристигнувањето за да се смири без проблеми во рок од најмногу две минути.

Марија Слободскаја:

Какви повратни информации добивате од гости кои поминале низ процесот на пријавување? Дали тие ги споделија со вас своите впечатоци од овој процес?

Евгенија Хришеј:

Се разбира, во моментот, сите регистрации се вршат со помош на лична помош. Бидејќи решивме лично да го разгледаме однесувањето на клиентот за време на пилот периодот, како тие реагираат на киоскот. На сите им се допаѓа многу! Тие го земаат со насмевка и смеа. Па, на некој начин ова е мала мини-игра.

Марија Слободскаја:

Вклучување на гости?

Евгенија Хришеј:

Да, вклучување на гости. И, се разбира, фактот дека гостинот не мора рачно да го внесе нивниот број на пасош, име, презиме или какви било други податоци. Сето ова е направено преку скенер. Во рок од три до пет секунди, не повеќе, тие го скенираат документот и што е најважно, сè веднаш се испраќа до владата. За нас е многу важно сите клиенти да бидат регистрирани таму.

Марија Слободскаја:

Ви благодариме, Евгенија, за вниманието и за вашите топли повратни информации. И ние сме многу среќни што го користите нашиот киоск, и тоа ја олеснува вашата работа и го прави подобро и поудобно за вас.

Евгенија Хришеј:

Да, дефинитивно поудобно. Ви благодариме што излеговте со ваков гаџет за нас, хотелиерите, што сега ни дава можност да бидеме слободни, да патуваме и да работиме од каде било во светот, може да се каже.

Марија Слободскаја:

Ние ќе продолжиме да се обидуваме и понатаму да го поедноставуваме за вас, да го подобруваме работниот тек и да излеземе со нови функции.

Еден чекор кон автоматизација

Направете барање